Пулмолог и Детски Пулмолог

Пулмолог и Детски Пулмолог

Пулмолог в София – записване, преглед и диагностика

На тази страница можете да запишете час за преглед при пулмолог в София. Медицински център INSPIRO разполага с висококвалифицирани педиатри и специалисти по пневмология и фтизиатрия, включително детска пулмология. От диагностиката до лечение и рехабилитация на белодробни заболявания, Медицински център INSPIRO е в челните редици по изследвания и грижa за голямо разнообразие от хронични и напреднали белодробни заболявания. Нашите белодробни експерти си са висококвалифицирани специалисти, хирурзи и изследователи, за да диагностицират и предоставят най-ефективните възможности за лечение на белодробното ви състояние.

Какво представлява прегледът при пулмолог?

Пулмологът е лекар, специалист по респираторната система на чошкото тяло. От трахеята до белите дробове, ако оплакването ви включва проблем с белите дробове или която и да е част от дихателната система, пулмологът е докторът, с когото искате да се консултирате за разрешаване на проблема.

Тъй като много белодробните и сърдечни заболявания имат идентични симптоми, пулмолозите често работят с кардиолози при диагностицирането на пациентите. Пациентите, които се нуждаят от поддържане на живота или меганична вентилация, за да дишат, са също така наблюдавани от пулмолог.

За някои респираторни заболявания, които засягат белите Ви дробове, като грип или пневмония, може да успеете да получите всички необходими грижи от Вашия лекуващ лекар. Но ако кашлицата, задухът (особено, ако са причинени от COVID-19) или другите притеснителни симптоми не се подобрят, ще е нужен преглед при пулмолог.

 

Пулмолог София
Д-р Коста Костов и д-р Петър Чипев от медицински център INSPIRO

 

ЗАПАЗЕТЕ ЧАС

Как могат да ви помогнат пулмолозите в медицински център INSPIRO в София? 

Екипът ни от специалисти пулмолози в София извършва прегледи, диагностика и лечение за широка гама от белодробни болести, някои от които са:

 

Ако имате симптоми, засягащи респираторната ви система, прегледът при пулмолог е първата стъпка към разрешаването на проблема. На тази страница можете да запишете час при пулмолог в София в медицински център ИНСПИРО – София, ул. Петър Протич 4.

 

ЗАПАЗЕТЕ ЧАС

 

Кои са едни от най-често срещаните респираторни състояния, изискващи преглед при пулмолог?

Екипът ни от пулмолози ежедневно се изправя с цялата гама респираторни състояния, изискващи специална грижа към пациента и навременно лечение и мониторинг. Част от най-срещаните белодробни състояния, за които пациентите ни записват час за преглед са:

  • ХОББ

Хроничната обструктивна белодробна болест, включваща аномалии в белите дробове, които затрудняват нормалното издишване. Възпалителни процеси водят до тези аномалии в белодробната структура, които трайно възпрепятстват дишането на пациента. Две често срещани състояния, водещи до ХОББ, са хроничен бронхит и емфизем.

  • Хронична кашлица

Кашлицата може да бъде остра или хронична. Най-честата причина за остра кашлица е остра респираторна инфекция. Хроничната кашлица се определя като кашлица, продължаваща повече от 3 седмици. Хроничната кашлица може да е сигнал за съществуването на значителен здравословен проблем.

  • Астма

Астмата е най-често срещаното хронично заболяване при децата, но може да засегне и възрастните. Астмата е състояние, при което бронхите в белите дробове реагират на дразнители и се възпаляват. Това води до симптоми като задух, кашлица, хрипове и стягане в гърдите. Тежката астма е сериозно здравословно безпокойство, което може да доведе до дихателна недостатъчност или дори летален изход.

  • Проблеми с дишането

Затрудненото дишане е може да е изнурително и да е признак за сериозно белодробно заболяване. За да сте сигурни, че не сте изправени пред по-сериозен здравословен проблем, консултацията с пулмолог е силно препоръчителна и не трябва да се отлага. За затрудненото дишане и късни възпалителни и вирусологични процеси след остро боледуване от КОВИД-19 (така нареченият продължителен COVID-19 синдром), можете да прочетете тук.

Освен екип, съставен от едни от най-добрите пулмолози в София, в медициснки център INSPIRO можете да откриете и детски пулмолог

 

За малките ни пациенти предлагаме профилактика, диагностика и лечение на най-честите детски болести с фокус върху инфекциозните заболявания на дихателната система (остри ларинготрахеити, бронхити, бронхиолити, пневмония), гнойно-възпалителни болести на бронхо-белодробната система (муковисцидоза, бронхиектазии, хронична влажна кашлица) и респираторна алергия (бронхиална астма, алергичен ринит).

В тясно сътрудничество с алерголог, специлист по УНГ и медицина на съня, предлагаме комплексно обслужване на децата с остри и хронични респираторни оплаквания с възможност за функционално изследване на дишането (спирометрия, бронхо-дилататорен тест) и определяне на атопичния статус.

Детска пулмология

Ако детето Ви има проблеми с дишането или проблем с белите дробове, помощ може да окаже детски пулмолог с опит и квалификация за лечение на деца. Детските пулмолози диагностицират, лекуват и следят развититето на деца с дихателни и белодробни проблеми а от раждането им до 21-годишна възраст.

Какъв вид лечение предоставят детските пулмолози?

Детските пулмолози лекуват деца със следните състояния:

Къде мога да намеря детски пулмолог в София?

Детските пулмолози практикуват в специализирана детска болница, медицински центрове, както и в обществени болници. Вашият педиатър може да насочи Вашето дете към детски пулмолог за помощ при проблеми с дишането. Ако търсите добър детски пулмолог в гр. София, можете да го отркриете в Медицински център INSPIRO, на адрес: София, ул. Петър Протич 4.

Медицински Център „INSPIRO“ разполага и с детски пулмолог, при който можете да запишете час за преглед през телефоните на сайта ни или през контактната форма.

Ако Вашият педиатър или семеен лекар предложи, че детето Ви трябва да посети детски пулмолог, можете да сте сигурни, че в медицински център INSPIRO детето Ви ще получи възможно най-добрата грижа.

 

Детски пулмолог в Медицински център INSPIRO – най-добрата грижа за вашето дете!

Децата и тийнейджърите не са просто малки възрастни. Техните тела растат и имат индивидуални медицински нужди. Децата изразяват своите притеснения по различен начин от този на възрастните и не винаги могат да отговорят на задавани им медицински въпроси. Детските пулмолози знаят как да изследват и лекуват малки деца и тийнейджъри по начини, които им помагат да се отпуснат и да си сътрудничат.

ЗАПАЗЕТЕ ЧАС