Лечение и диагностика на пневмония

Пневмония

Какво е пневмония и какви са симптомите й?

Пневмонията е инфекция на белите дробове, която може да бъде причинена от бактерии, вируси или гъбички. Инфекцията причинява възпаление на алвеолите на дробровете и напълването им с течност или гной. Пневмонията затруднява приема на кислород, а симптомите й могат да варират от леки до тежки, и да включват кашлица, висока температура, втрисане и затруднено дишане. Често се разпространява чрез кашлица, кихане, при допир със заразен човек и дори чрез дишане. Може да се прихване и контакт с хора, които дори не проявяват симптоми на болестта.

Съществуват редица фактори, които влияят на сериозността на протичането на пневмония, като например типа на бактерията, причиняваща белодробната инфекция, възрастта на болния и общото състояние на организма. Най-застрашени са бебета и малки деца, хората над 65 години, както и тези с други здравословни проблеми.

Пневмонията е водеща причина за хоспитализация както при деца, така и при възрастни. Повечето случаи могат да бъдат успешно излекувани, но може да са необходими седмици за пълно възстановяване.

Симптоматиката на пневмонията може да наподоби тази на ХОББ, белодробния едем, астмата, белодробния карцином, бронхиектазната болест и белодробния карцином.

Симптомите на пневмония

 

ЗАПАЗЕТЕ ЧАС

Какво причинява пневмония?

Пневмонията може да бъде причинена от различни видове бактерии, вируси и гъбички във въздуха, който дишаме. Идентифицирането на причината за пневмонията е важна стъпка за прилагане на правилните диагностика и лечение.

Пневмония – Диагностициране

В повечето случаи пневмонията се диагностицира чрез преглед и рентгенова снимка. Трудно може да се установи причината за нея, поради трудността да се определи бактериалния и небактериалния произход. При тежки случаи, в които има нужда от болнично лечение, за диагностициране се прилага пулсова оксиметрия, пълна кръвна картина и радиография на гърдите. При кръвното изследване се взимат под внимание серумните електролити и нивото на C-реактивния протейн. Могат да се назначат и изследвания на чернодробната функция.

Диагностицирането на пневмонията се извършва както чрез общ физичеки преглед, така и чрез образна диагностика и микробиология (напр. с проба от слюнката и проба за Микобактериум туберкулозис).

Пневмония лечение диагностика и симптими бял дроб снимка

Пневмония – Рискови фактори

За съжаление никой от нас не е застрахован срещу развиването на пневмония. Същестуват редица рискови фактори, които също могат да увеличат шанса да се разболеем от пневмония и тя да протече тежко. Такъв примерен рисков фактор е възрастта. Хората на възраст 65 и повече години са изложени на повишен риск, тъй като имунната им система е по-малко способна да се пребори с инфекцията с натрупването на годините. Бебета и деца на две и повече години също са изложени на повишен риск, тъй като имунната им система все още не е напълно развита.

Други рискови фактори могат да бъдат групирани в три основни категории: общо здравословно състояние, начин на живот и околна среда.

1. Общо здравословно състояние и съпътстващи заболявания:

  • Хронични белодробни заболявания като Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ), бронхиектазии или кистозна фиброза.
  • Други сериозни хронични заболявания като сърдечно-съдови заболявания, диабет и сърповидно-клетъчна анемия.
  • Отслабена имунна система, дължаща се на ХИВ / СПИН, трансплантация на органи, химиотерапия или дългосрочна употреба на стероиди.
  • Затруднено преглъщане, поради инсулт, деменция, болест на Паркинсон или други неврологични състояния, които могат да доведат до попадане на храна или слюнка в белите дробове.
  • Прекарана наскоро вирусна респираторна инфекция – настинка, ларингит, грип и др.
  • Хоспитализация или интензивно лечение, при които са се използвали замърсен дихателен апарат за дишане.

2. Начин на живот – пороци и вредни навици

  • Тютюнопушене
  • Злоупотреба с наркотици и алкохол, увеличаващи риска от аспирационна пневмония.

Пневмония и околна среда

Околна среда

Излагане на въздействието на определени химикали, замърсители, мръсен въздух или токсични изпарения, включително пасивно пушене.

Протичане на пневмонията

Пневмония - лечение с антибиотици

Пневмонията е белодробна инфекция, която може да протече леко или толкова тежко, че да е нужен спешен прием в болница. Това се случва, ако инфекцията доведе до това алвеолите на белите дробове да се изпълнят с течност или гной. Пневмонията може да задегне едната или и двете половини на белия дроб, без дори да го осъзнаем. Лекарите наричат ​​това „ходеща пневмония“.

Пневмония – Лечение

Лечението на бактериалната пневмония се осъществява чрез прием на антибиотици. При вирусна пневмония, антибиотиците обаче нямат ефект. Препоръчва се почивка, прием на много течности и предписване лекарства за висока температурата. Възможно е да се наложи прием в болница, ако симптомите са тежки или ако съществува риск от усложнения вследствие на съпътстващи болести – разбира се, след преглед при пулмолог.

При всички форми на пневмония ще се нуждаете от много почивка. Дори и при седмица-две пълно отпочиване вкъщи може да се чувствате уморени в продължение на цял месец.

 

Продължителен COVID-19 Синдром - Въпросник

Заразен съм с COVID-19: Сега какво?

ЗАПАЗЕТЕ ЧАС