Лечение и диагностика на пневмония

Пневмония

Какво е пневмония?

Пневмонията е инфекция на белите дробове, която може да бъде причинена от бактерии, вируси или гъбички. Инфекцията причинява възпаление на белодробната тъкан, осигуряваща дихателния процес, състояща се от бронхи, алвеоли, фини кръвоносни съдове и придържаща ги съединителна тъкан, които се изпълват с възпалителна течност, а в най-тежките случаи и гной. Пневмонията затруднява приема на кислород и от кислородния недостиг страда целия организъм, особено жизненоважните органи – сърце и мозък.

Съществуват редица фактори, които влияят на сериозността на протичането на пневмония, като например типа на бактерията, причиняваща белодробната инфекция, възрастта на болния и общото състояние на организма. Най-застрашени са бебета и малки деца, хората над 65 години, както и тези с други здравословни проблеми.

Пневмонията е водеща причина за хоспитализация както при деца, така и при възрастни. Повечето случаи лечението е успешно и завършва с пълно оздравяване в рамките до 30 дни или няколко седмици повече при по-тежките случаи, но успехът на лечението и благоприятният изход от болестта изискват диагнозата да се постави навреме.

Какви са симптомите на пневмония?

Симптомите на пневмонията не са специфични и могат да се срещнат и при други белодробни и сърдечни болести като ХОББ, сърдечна недостатъчност, астма, белодробен рак, бронхиектазна болест и други. Симптомите на пневмонията могат да варират от леки до тежки и включват кашлица, повишена телесна температура, втрисане и затруднено дишане, отпадналост, гръден дискомфорт, изпотяване. Същественото при пневмония, че симптомите се появяват сравнително остро, след период на пълно здраве или относителна стабилност на хроничните болести, състоянието на болния се променя сравнително рязко, а симптомите се задържат необичайно дълго за една вирусна инфекция, т.е. повече от 3-4 дни, което налага консултация с лекар, за да не се пропусне началото на болестта и се започне лечение навреме.

 

Симптомите на пневмония

 

ЗАПАЗЕТЕ ЧАС

Какво причинява пневмония?

Пневмонията може да бъде причинена от различни видове бактерии, вируси и гъбички във въздуха, който дишаме. Идентифицирането на причината за пневмонията е важна стъпка за прилагане на правилните диагноза и лечение.
При повечето здрави хора в носоглътката няма опасни микроорганизми, които могат да причинят пневмония, но при някои хора това носоглътката съдържа потенциално болестни микроорганизми, най-често бактерии, и пневмонията възниква при аспирация на тези бактерии или вируси от устната и носната кухина когато организмът е с понижена имунна защита вследствие на физическа или психическа преумора. Често бактериалната пневмония се предшества от вирусна инфекция, която играе ролята на подготвителен процес, увреждащ локалната защита на белия дроб и предразполага към последваща бактериална инфекция. Това е обичайният механизъм след сезонни вирусни инфекции и грипни епидемии. В обичайните случаи на бактериална пневмония, болестта не е заразна, но при вирусни пневмонии и някои по-редки случаи, причинени от т.н. „атипични“ микроорганизми, инфекцията се разпространява чрез кашлица, кихане, при допир със заразен човек и дори при дишане на заразения. Може да се заразите и при контакт с хора, които дори не проявяват симптоми на болестта.

Пневмония – диагноза

Както вече споменахме, важно условие за пълния и ранен успех от лечението е точната и навременна диагноза. В повечето случаи пневмонията се диагностицира чрез преглед от квалифициран лекар и рентгенова снимка. Трудно може да се установи причината за нея, поради трудността да се определи бактериалния и небактериалния произход. При тежки случаи, в които има нужда от болнично лечение, за диагнозата помагат и пулсова оксиметрия, пълна кръвна картина с някои допълнителни параметри на възпалението, рентгенография на гръден кош. При изследването на кръвта задължително се изследва нивото на левкоцитите и C-реактивния протеин (CRP). Могат да се назначат и допълнителни изследвания по преценка на лекаря според състоянието на болния и придружаващите хронични болести.

Понякога за диагнозата на пневмонията, особено при тежките случаи и неуспех от първоначалната антибиотична терапия, се извършва и микробиологично изследване на храчка, а при съмнение за туберкулоза и посявка за микобактерия, която причинява туберкулоза.

Пневмония лечение диагностика и симптими бял дроб снимка

Пневмония – рискови фактори

За съжаление никой от нас не е застрахован срещу развиването на пневмония. Същестуват редица рискови фактори, които могат да увеличат шанса да се разболеем от пневмония и тя да протече тежко. Такъв примерен рисков фактор е възрастта. Хората на възраст 65 и повече години са изложени на повишен риск, тъй като имунната им система е по-малко способна да се пребори с инфекцията. Бебета и деца на две и повече години също са изложени на повишен риск, тъй като имунната им система все още не е напълно развита.

Други рискови фактори могат да бъдат групирани в три основни категории: здравословно състояние, начин на живот и околна среда.

 

1. Здравословно състояние и съпътстващи заболявания:

  • Хронични белодробни заболявания като хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ), бронхиектазии или кистозна фиброза.
  • Други сериозни хронични заболявания като сърдечно-съдови заболявания, захарен диабет и анемия.
  • Отслабена имунна система, дължаща се на ХИВ/СПИН, трансплантация на органи, химиотерапия или дългосрочна употреба на стероиди.
  • Затруднено преглъщане, поради инсулт, деменция, болест на Паркинсон или други неврологични състояния, които могат да доведат до попадане на храна или слюнка в белите дробове.
  • Прекарана наскоро вирусна респираторна инфекция – настинка, ларингит, грип и др.
  • Хоспитализация или интензивно лечение, при които са се използвали замърсен дихателен апарат за дишане.

2. Начин на живот – пороци и вредни навици

  • Тютюнопушене
  • Злоупотреба с наркотици и алкохол, увеличаващи риска от аспирационна пневмония.

Пневмония и околна среда

Околна среда

Излагане на въздействието на определени химикали, замърсители, мръсен въздух или токсични изпарения, включително пасивно пушене.

Протичане на пневмонията

Пневмония - лечение с антибиотици

Пневмонията е белодробна инфекция, която може да протече леко или толкова тежко, че да е нужен спешен прием в болница. Това се случва, ако инфекцията протича с усложнения и доведе до нагнояване в засегнатия участък на белия дроб и развитие на белодробен абсцес с или без гной в плевралната кухина – плеврален емпием. Пневмонията може да засегне едната или и двете половини на белия дроб – едностранна или двустранна пневмония.

Лечение на пневмонията

Лечението на бактериалната пневмония се осъществява чрез прием на антибиотици най-малко 5 дни, а при тежките случаи до 7-10 и повече дни, ако има усложнения – белодробен абсцес. Продължителността на лечението се определя от квалифициран лекар. При вирусна пневмония, антибиотиците обаче нямат ефект. Препоръчва се почивка, прием на много течности и предписване лекарства за повишена температурата. Напомняме, че засилването на симптомите на вирусната инфекция след 3-ти ден от началото на болестта, може да подсказва развитие на пневмония и е необходима консултация от лекар. Възможно е да се наложи прием в болница, ако симптомите са тежки или ако съществува риск от усложнения вследствие на съпътстващи болести – разбира се, след преглед при пулмолог.

При всички форми на пневмония се нуждаете от почивка докато трае болестта и възстановителния период след нея. Дори и при седмица-две пълна почивка вкъщи може да се чувствате уморени в продължение на цял месец, след който възстановяването в повечето случаи протича сравнително бързо.

 

Продължителен COVID-19 Синдром - Въпросник

Заразен съм с COVID-19: Сега какво?

ЗАПАЗЕТЕ ЧАС