Астма

Бронхиалната астма е често срещана хронична възпалителна болест, която се харктеризира с повтарящи се симптоми от страна на дихателната система (кашлица, задух, свирене в гърдите), в резултат на стесняване (обструкция) на дихателните пътища.  Обструкцията при астмата обикновено е обратима, но ако се остави нелекувана, хроничното възпаление може да доведе до необратима обструкция на бронхите, поради ремоделирането на въздушния път. Засегнати са както деца, така и възрастни.  Причината за поява на астма е комбинацията от генетични фактори и фактори на околната среда.

Предразполагащи фактори

Предразпологащите фактори за бронхиалната астма сагенетична предизпозиция, наличие на алергии, женски пол, затлъстяване, прием на медикаменти (бетаблокери, нестероидни противовъзпалителни – аспирин, нурофен), силни емоции и стрес, хормонален дисбаланс, някои хранителни добавки и консерванти, гастроезофагеален рефлукс. В същото време фактори като алергени, професионални замърсители, тютюнев дим, силни миризми, замърсяване на околната среда и инфекции на дихателните пътища могат да предизвикат астматичен пристъп, ако се вдишат в значителни количества.

Класификация

Астмата най-общо се класифицира клинично според честотата на симптомите и функционално – чрез извършване на функционално изследване на дишането (ФИД). Астмата може да се класифицира и като атопична (алергична) или неатопична (неалергична) в зависимост от наличието на доказан алерген.

Симптоми

Симптомите са с индивидуални различия при отделните болни – някои могат да имат изразено свиркане и задух, а други – само продължителна кашлица или тежест в гърдите. Може да има и само един от многото симптоми. Най-често това са:

 • Остър пристъп на задух
 • Свиркания в гърдите
 • Невъзможност за издишване, а в тежки случаи и на вдишване
 • Тежест и стягане в гърдите
 • Кашлица – суха или с гъст секрет (най-често бели стъкловидни храчки)
 • Нощна кашлица или поява на кашлица след смях, плач или силни емоционални реакции
 • Посиняване (при много тежък пристъп)
 • Лош сън и обща отпадналост
 • Чести или продължителни респираторни инфекции.

Симптомите се засилват най-често нощем, при смяна на условията (от топло на студено), при контакт с алерген и при емоционална възбуда.

При наличие на един или повече от тези симптоми незабавно потърсете лекарска помощ!

Животозастрашаващи прояви на астма са:

 • Затруднено шумно вдишване
 • Дишане с отворени ноздри
 • Използване на шийна и коремна мускулатура в дишането
 • Невъзможност да се довърши изречението и спиране по средата поради задух.

Клинично протичане:

Астмата се характеризира с периоди на обостряне (екзацербации) и безсимптомни периоди (стабилно състояние).

Свързани болести с бронхиалната астма: синузит, ринит, дерматити, екземи, уртикария, гастроезофагална рефлуксна болест, обструктивна сънна апнея, алергии, затлъстяване.

Диагностика

Основно значение за поставяне на диагнозата има правилното извършване на функционално изследване на дишането (ФИД). Това е изследване, което дава информация на лекаря за функционалния капацитет на белите дробове, за процесите на вдишване и издишване и количеството въздух, което преминава през белия дроб по време на нормалния дихателен цикъл, както и индиректно за разпределението на кислорода в белия дроб. На базата на този резултат лекарят преценява дали има стесняване на дихателните пътища.

Лабораторните кръвни показатели имат важна роля за определяне степента на възпалението. Препоръчват се следните изследвания: пълна кръвна картина, диференциално броене на левкоцити (абсолютен и процентен брой), биохимия (+ изследване на CRP), изследване на тотален IgE (белег за алергия).

Образната диагностика (рентгенография на бял дроб) показва наличие на структурни промени в белодробния паренхим и е препоръчително да се представи от пациента.

Лечение

В лечението на астма се включват две основни групи медикаменти:

 1. Медикаменти за дългосрочно контролиране (противовъзпалителни)
 2. Медикаменти при нужда (разширяващи дихателните пътища)

И двата вида лекарства подобряват по различни механизми проходимостта на дихателните пътища (бронхите). По този начин газообменът в белия дроб се подобрява, а оттам и симптомите намаляват. Те също подпомагат отхрачването на застояли секрети и улесняват дишането.

Медикаментите се предлагат най-често под формата на инхалаторни устройства, които са достъпни и лесни за употреба при добро обучение на пациентите.

При изостряне на симптомите и влошаване на общото състояние (екзацербация) към лечението се включват допълнителни медикаменти: антибиотици, кортикостероиди, водно-солеви разтвори, витамини и др.

Прогноза

Павилно предписаното лечение от лекар и съдейтсвие от страна на пациента водят до поддържане на добро общо състояние. Астматиците подлежат на периодични прегледи и проследяване на състоянието им. Ако тези условия са изълнени, животът на пациента с бронхиална астма не се различава от този на здравия човек (добър контрол на астмата).