Изследване ЕКГ в медицински център Inspiro

ЕКГ

ЕКГ в София – записване, преглед, разчитане на резултати

Къде можете да запишете час за бързо, безопасно и безболезнено изследване с ЕКГ в София? Какво представлява ЕКГ изследването? Кога е нужно съставянето на кардиограма? На тази страница ще откриете всички отговорим както и да запишете час за преглед с кардиолог в медицински център INSPIRO.


Какво представлява електрокардиограмата (ЕКГ)?

Електрокардиограмата, наричана ЕКГ, е изследване, при което се записва сърцечния ритъм на сърцето чрез мониторинг на електрическата му активност. Изследването се извършва чрез поставяне на малки сензори на гърдите, ръцете и краката.

Кардиограмата дава важна информация и за скоростта и редовността на ударите на сърцето, рамера му и разположението на камерите. Тя проследява за нарушения в сърцебиенето, наличието на сърдечни заболявания и състоянието на сърдечния мускул.

ЕКГ записът също така може да покаже дали сърцето Ви получава достатъчно кислород, както и да проследи ефектите на лекарства или регулиращи устройства.

Кога е необходима електрокардиограма?

Вашият лекар може да Ви предложи ЕКГ тест по различни причини като например:

• при извършване на рутинно изследване на сърцето

• диагностициране на нарушения на сърдечния ритъм

• диагностициране на инфаркт, високо кръвно налягане или други състояния

• проследяване аномалии в сърдечната мускулатура

Как се извършва ЕКГ?

Изследването се извършва чрез поставяне на сензори на ръцете на гърдите и краката за кратък период от време. ЕКГ може да се извърши по време на почивка или тренировка, в зависимост от необходимия резултат. Когато записът се провежда по време на упражнения, той би могъл да бъде изключително ценен при диагностицирането на коронарна болест. Записът засича дейността на сърцето по време на увеличаващо се натоварване, показвайки дали до сърдечния мускул достига достатъчно кислород.

Безопасено и безполезнено ли е провеждането на ЕКГ?

Проверката на електрическата активност на сърцето е бърза, безопасна и безболезнена поради неинвазивния характер на изследването.

Къде да се запишем за ЕКГ в София?

ЕКГ в София се извършва в нашите центъра ни за обслужване на пациенти. В медицински център INSPIRO можете да получите консултация с кардиолог и ЕКГ преглед според конктретната Ви диагноза и състояние. Записването на час се извършва по телефоните ни посочени в сайта.

ЕКГ преглед в медицински център INSPIRO в гр. София

Когато пристигнете в центъра ни, нашите асистенти ще Ви задат няколко въпроса, свързани с Вашето здраве, като например: симптоми, височина, тегло, какви лекарства взимате, причина за изследването, кога е бил последния път когато се провеждали този тест и дали имате пейсмейкър.

След това ще ви помолим:

• Да свалите облеклото си от талията нагоре, за да можем да позиционираме сензорите на гърдите. Ако желаете, може да се покриете с покривалото, което ще Ви предоставим.

• Да премахнете чорапогащи; въпреки това можете да запазите обувките и чорапите си.

• Да легнете удобно върху леглото за ЕКГ.

След като легнете на леглото и се отпуснете:

• Натрива се алкохолен разтвор върху малка част от горната част на ръцете и долната част на краката и гърдите.

• Поставят се сензори на кожата на гърдите и един върху всяка ръка и крак.

• Асистентът ни проверява за коректното поставяне на сензора за гърдите. Някои места могат да изискват повдигане на гърдата. Това се прави, като се използва задната част на ръката.

Как да се подготвим за прегледа?

Много малко подготовка е необходима за ЕКГ изследване. В деня на кардиограмата ще Ви помолим единствено да:

• Носите по-свободно облекло, за да можете лесно да се вдигнете крачолите си нагоре

• Не носите чорапогащи в деня на изследването

• Не използвате лосиони, овлажнители или парфюми върху кожата, където ще се закачат сензорите.

Колко време отнема съставянето на електрокардиограма?

Записването на сърдечен ритъм чрез кардиограма се съставя в рамките на 5 – 15 минути.

Разчитане на резултати

Разитането на показанията на ЕКГ се извършва от наш специалист, а докладът ще бъде изпратен на Вашия лекуващ лекар в рамките на няколко работни.