Задух и трудно дишане лечение и диагностика в мед център INSPIRO

Задух / трудно дишане

Задух, трудно дишане, диспнея: всичко по темата

Задухът е чест симптом, който може да настъпи внезапно или постепенно да се засили. Характеризира се с недостиг на въздух и невъзможност за пълноценно вдишване. Може да бъде със сърдечен или извънсърдечен произход. Най-честата причина за задух е сърдечна недостатъчност-задухът се засилва в легнало положение. От страна на дихателната система, задухът се дължи на обструктивни болести като:

 • ХОББ;
 • астма;
 • белодробен тромбемболизъм;
 • белодробна хипертония;
 • сънна апнея и др.

Задух / Диспнея

Ако някога сте чувствали, че не Ви стига въздух, изпитали сте състояние, известно в медицината като диспнея (или задух). Диспнеята би могла да е индикатор за сериозен здравословен проблем – най често свързан със сърдечно или белодробно заболяване. Също така може да изпитате временна диспнея след интензивна тренировка, тревога, анемия или алергична реакция.

Видове диспнея

Съществуват три вида диспнея:

 • Инспираторна диспнея;
 • Експираторна диспнея;
 • Смесена диспнея;

Инспираторната диспнея възниква при стеснение или запушване на горните дихателни пътища на пациента, придружено от затруднено вдишване. Експираторният тип възниква при затруднено функциониране на белодробната тъкан или стеснение на малките бронхи.

Ако диспнеята се появи внезапно, то тя се класифицира като остра. Острата диспнея може да се дължи на:

 • астма;
 • тревожност или безпокойство;
 • пневмония;
 • задавяне или вдишване на предмет, който блокира дихателните пътища;
 • алергични реакции;
 • анемия;
 • сериозна загуба на кръв, довело до анемия;
 • излагане на опасни нива на въглероден оксид;
 • сърдечна недостатъчност;
 • хипотония (ниско кръвно налягане);
 • белодробна емболия (кръвен съсирек в белодробната артерия);
 • колапс на белия дроб;
 • хиатална херния;
 • при терминално заболяване.

Симптоми на задух / диспнея

Основният симптом на задуха е затрудненото дишане. То може да продължи минута или две след физическа активност. Затруднено дишане може също така да се причини от хронично заболяване. Ако е с хроничен произход, диспнеята може да наподоби усещането, че просто не получавате достатъчно въздух в белите си дробове. В по-сериозните случаи дори може да почувствате сякаш се задушавате.

Диспнея, която се появява след интензивни упражнения, е обяснима. Въпреки това, потърсете медицинска помощ ако:

 • След физическа активност се задъхвате все по-често и по-лесно, отколкото преди;
 • Изпитвате усещане за задух без никакво обяснение или физическа активност.

Причини за появата на задух.

Причини за появата на задух

Причините за появата на задух (диспнея) след физическа активност се получава при ежедневни ситуации като например тичане, катерене на стълби, вдигане на тежести и т.н. В такива ситуации тялото по естествен начин се опитва да покрие завишената нужда от кислород. Ако сте здрави, дишането ви се възвръща до нормалните темпове до няколко минути след приключването на физическата дейност.

Физическата активност и в частност тренировките обикновено довеждат до краткотрайна диспнея. Ако се намирате на по-голяма надморска височина и организмът Ви не е свикнал да получава по-малко количество кислород от обикновено, тогава също може да изпитате временна диспнея.

Диспнеята, причинена от медицински състояния, обхваща широк спектър от здравословни проблеми. Въпреки че всички те трябва да бъдат диагностицирани от лекар, състоянията, които водят до внезапен задух, трябва да се третират като спешни случаи. Такива са:

Внезапна диспнея също така може да се появи на задух, ако парче храна или друг предмет блокира дихателните Ви пътища; както и при контузия, която засяга фунцкионирането на белия дроб или причинява бърза загуба на кръв.

Когато недостигът на въздух не е спешен случай като горепосочените, а вместо това е проблем, който продължава повече от четири седмици, тогава задухът се счита за хроничен.

 

Хроничен задух

Причините за хроничната диспнея включват:

 • хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ);
 • емфизем и хроничен бронхит;
 • интерстициална белодробна болест (белези по белодробната тъкан);
 • лоша физическа кондиция;
 • наднормено тегло;
 • сърдечно заболяване;
 • Други заболявания на дихателната система.

Астмата може да бъде както хроничен проблем, така и спешен случай, в зависимост от естеството на състояние.

Ако страдате от бронхиална астма, говорете с Вашия лекар как да реагирате на симптомите и какво можете да направите, за да предотвратите появите на диспнея.

Лечение

Лечението на задух обикновено се осъществява с третиране на основната причина за неговата поява.

Диета и упражнения

Ако причината за задуха е наднормено тегло и лошо физическо състояние, съветите ни са да започнете да се храните по-здравословно и да спортувате често. Ако отдавна не сте спортували или страдате от здравословни проблеми, възпрепятстващи извършването на упражнения, попитайте лекуващия Ви лекар как да бихте могли да извършвате безопасна за Вас рутинна тренировка.

Белодробна рехабилитация

ХОББ и други сериозни белодробни болести изискват грижата на пулмолог. Пулмологът е лекар, специализиран в здравето на белите дробове и дихателната система. Ако страдате от ХОББ, кислородотерапията с концентратор или бутилка е най-често предписваният подход за третиране на диспнеята. Белодробната рехабилитация също може да бъде полезна. Тя представлява програма от контролирани упражнения под надзор на специалист и обучение на дихателните техники, които да Ви помогнат да преодолеете белодробната болест.

Кардиологична рехабилитация

Диспнея със сърдечен произход се лекува от специалист кардиолог. Задухът е един от няколкото симптома на сърдечна недостатъчност. Чрез кардиологична рехабилитация може да се повлияе позитивно върху сърдечната недостатъчност, както и на други състояния, свързани със сърцето.

Диспнеята е труден предмет за изследване в лабораторията, тъй като се открива и измерва само чрез субективно самоотчитане от пациентите, страдащи от нея.

Астма и задух и диспнея

Астма

При астма периодите на задух често се редуват с периоди на нормално дишане. Възможно е да има фамилна анамнеза за астма и от пациента могат да се отбележат предшестващи фактори или събития. Сезонни и дневни вариации на симптомите на задуха са често срещани. Пациентът с диспнея обикновено съобщава са хрипове.

Белодробна фиброза

Пациентите с белодробна фиброза обикновено изпитват прогресираща и безмилостна диспнея с променлива честота. Често единственият свързан симптом е суха кашлица. Може да има екстрапулмонални прояви на заболявания, свързани с белодробна фиброза. Професията на пациента и влиянието на околната среда през годините са особено важни.

Ортопнея

Ортопнеята е вид задух, появяващ се при заставане в легнало положение и облекчаващ се, когато се изправим. Ортопнеята може да бъде симптом на сериозни заболявания, като белодробен едем или лявокамерна сърдечна недостатъчност.

Пациентите със сърдечна недостатъчност често изпитват прогресираща диспнея и ортопнея. Острата сърдечна недостатъчност е изключително опасно състояние, което може да е свързано с инфаркт на миокарда. Хроничната сърдечна недостатъчност е свързана с редица заболявания на миокарда.

Острър белодробен тромбоемболизъм

Пациентите с остър белодробен тромбоемболизъм често изпитват внезапна поява на задух. Понякога съпътстваща диспнеята при тромбоемболизъм е плевритната болка в гърдите, както и наличието на кръв в храчките (хемоптиза). Нарушенията, които предразполагат към дълбока венозна тромбоза, често присъстват като основен фактор.

Пневмоторакс

Пациентите с пневмоторакс (състояние, при което се наблюдава наличие на въздух или друг газ в междуплевралното пространство), обикновено изпитват внезапна поява на задух, придружен от едностранна болка в гърдите. Пневмоторксна диспнея се наблюдава както при здрави млади хора, така и при пациенти на средна възраст и възрастни с булозна белодробна болест.

Остра пневмония

Задухът е чест симптом при пациенти с остра пневмония, но обикновено не е преобладаващото оплакване. Повечето пациенти с пневмония изпитват втрисане, висока температура и болки в гърдите, придружени с влажна кашлица. Задухът може да е преобладаващото оплакване при някои пациенти с пневмония с небактериален произход.

Вродена мускулна слабост

Диспнеята е често срещано оплакване при пациенти с вродена мускулна слабост. В такива случаи задухът е причинен от нервно-мускулно заболяване, което предизвиква умора, слабост в мускулите и диспнея.

Пациентите, които са получили ясна диагноза след рентгенография на гръдния кош и ЕКГ и са с умерен или висок риск от поява на белодробна емболия, трябва да се подложат на допълнителни изследвания като компютърнa томография.

Хроничната диспнея може да изисква допълнителни изследвания, като CT томография, функционално изследване на белите доброве, ехокардиография и стандартна бронхоскопия.

 • Пулсовата оксиметрия (пулсоксиметрия);
 • Пулсовата оксиметрия е ключов компонент на изследването на задуха. Ниските нива на кислород в кръвта (<90%) могат да са индикатор за сериозен проблем;
 • Рязкото намаляване на кислородната сатурация в артериалната кръв, както и намаленото ниво на съзнание, изисква спешна оценка и хоспитализация;
 • Миокардната исхемия и белодробната емболия са сравнително често срещани, но симптомите и признаците могат да варират от пациент до пациент;
 • Обострянето на задуха от придружаващи състояния като астма, ХОББ, сърдечна недостатъчност е често срещано.

Кога да запишем час при доктор?

Тъй като необяснимите епизоди на задух могат да са признак за сериозно медицинско състояние, епизодичният задух е нещо, което задължително трябва да обсъдите с Вашия лекуващ лекар. Ако внезапно забележите други симптоми, като замаяност или болка в гърдите, трябва да веднага да потърсите спешна медицинска помощ.

Ако задухът Ви се влошава в легнало положение, това е признак на сърдечна недостатъчност. В такъв случай трябва да се консултирате с лекар колкото се може по-скоро, за да се постави диагноза и да се вземат мерки.

Ако задухът е придружен от кашлица, това може да е признак на ХОББ или пневмония. Втрисане, висока температура и кашлица с храчки, могат да са симптоми на пневмония. Не се колебайте да посетите лекар, колкото се може по-скоро в такъв случай. Пневмонията е инфекция на белите дробове, която може да бъде фатална, особено при възрастни и ако не се лекува правилно.

Задух, трудно дишане и диспнея в медицински център инспиро.

 

Тази публикация съдържа обща информация по темата „задух (диспнея)“. Публикацията не е предназначена да замести професионалните медицински консултации, диагнозата или лечението на заразата. Информацията прочетена в Интернет не е медицински съвет и не трябва да се възприема като такъв. Медицинските конслултация, диагноза и лечение от лекар или друг професионален доставчик на здравни услуги са от първостепенна важност за Вашето здраве, затова ако имате съмнения, че страдате от задух или каквото и да било друго медициско състояние, не отлагайте, а потърсете лекарска помощ! В Медицински център „INSPIRO“ бихте могли да намерите такава.