Posted on Leave a comment

Д-р Петър Чипев

Д-р Петър Чипев специалист медицина на съня

Д-р Петър Чипев е роден на 15.08.1987 година в гр. София.

Завършва Медицински университет – София през 2012 година.

От 2013 до 2017 година специализира пневмология и фтизиатрия в Клиниката по белодробни болести на ВМА-София, под ръководството на проф. Коста Костов.

През 2015 година преминава успешно изпита за сертификат по медицина на съня на European Sleep Research Society в Барселона и е удостоен с титлата „специалист по медицина на съня, европейски сомнолог”.

През 2017 година участва като съучредител на Българското Дружество по Сомнология и е включен в Управителния съвет на Дружеството. Същата година е упълномощен за ръководител на Работната група „Нарушения на дишането по време на сън” на Фондация “InSpiro”.

През 2019 година д-р Чипев полага успешно най-престижния изпит по пулмология в Европа – HERMES – изпитът за диплома по пулмология на European Respiratory Society.

Длъжност

Специалист по респираторна медицина и медицина на съня

Образование

Средно: Средно образование с природоматематически профил с интензивно изучаване на английски език, 127-мо СОУ „Иван Николаевич Денкоглу”

Висше: Образователно-квалификационна степен магистър по специалност „медицина“ , Медицински университет – София

Следдипломно обучение: Придобита специалност по пневмология и фтизиатрия от 01.01.2018 год.

Придобита специалност по медицина на съня от 15.04.2015 год. от Европейското дружество за изследване на съня, Придобита Европейска диплома по пулмология 28.09.2019 год.

Курсове/Допълнителни квалификации

2014 год. – Базисен курс по неинвазивна вентилация на European Respiratory Society

2017 год. – Практически курс по полисомнографии на Единбургския университет – под ръководството на Dr. Renata Riha

2018 год. – Курс по неинвазивна вентилация за напреднали на European Respiratory Society

Професионална експертиза

Д-р Петър Чипев е специалист по пневмология и фтизиатрия и медицина на съня. Той е един от шестимата лекари в страната, сертифициран от Европейското дружество за изследване на съня, и един от двамата пулмолози в България с Европейска диплома по белодробни болести. Титулуван от своите колеги за Национален консултант по сънна апнея, д-р Чипев Специализира по-тясно в нарушенията на дишането по време на сън. По специалността пневмология и фтизиатрия професионалната му експертиза обхваща целия диапазон от болести на дихателната система, с фокус върху хроничните белодробни болести, водещи до хронична дихателна недостатъчност.

Научна дейност и публикации

Основните интереси и опит на д-р Петър Чипев са в сферата на общата клинична практика по респираторна медицина, неинвазивната вентилация и медицината на съня. На тези теми той има над 20 публикации в български медицински списания, учебници и монографии. Представял е неколкократно собсвени научни разработки на конгресите на European Sleep Research Society и World Sleep Society.

Награди и отличия

Наградата „Млад медик” на в. Стандарт в категория специализант – 2017 год.

Почетна награда на World Sleep Society за инициатива по повод Световния ден на съня 2018 год.

Членства в съсловни организации / Обществена дейност

Член на European Respiratory Society – от 2014 год.

Член на European Sleep Research Society – от 2014 год.

Член на Управителния съвет на Българското Дружество по Сомнология – от 2017 год.

Член на Фондация InSpiro – от 2017 год.

Д-р Петър Чипев е делегат на Световния ден на съня в България. През последните 4 години той организира редица събития, популяризиращи проблемите на съня в страната. Неговите публични изяви засягат теми като: инсомнии, сънна апнея, смяна на лятно и зимно часово време, сънища и тн.

Експертното мнение на д-р Петър Чипев като пулмолог често се цитира в медиите по проблемите със замърсения въздух, тютюнопушенето, солните стаи като комплементарен метод в терапията на хроничните белодробни болести и пандемията от COVID-19.

Ръководна дейност

Управител на Медицински център „InSpiro”

Управител на Индивидуална практика за специализирана медицинска помощ по пневмология и фтизиатрия – Д-р Петър Милчев Чипев, гр. Ботевград

Сертификати