Плеврит лечение и диагностика

Плеврит

Какво трябва да знаем за плеврита?

Плевритът е възпаление на белия дроб. При него плеврата (серозната ципа, съставена от два листа: висцерален и париентален, между който се намира плевралната кухина) се възпалява. Плевритът причинява остра болка в гърдите (плевритна болка), която се влошава по време на дишането. Възпалението може да варира от лека форма до животозастрашаващо състояние. Голям брой от случаите са леки и се разрешават без лечение.

Причини

Основната причина за плеврит възниква, когато плеврата се раздразни и възпали. В резултат на това двата слоя на плевралната мембрана се натъркват един срещу друг като две парчета шкурка, причинявайки болка, когато вдишвате и издишвате. Плевритната болка намалява или спира, когато задържите дъха си.

Две големи тънки слоя тъкан, наречени плевра, отделят белите дробове от гръдната стена. Единият слой се обвива около белите дробове, а другият слой образува вътрешната стена на гърдите. Между тези два слоя се намира малко плеврално пространство, което обикновено се пълни с малко количество течност. Слоевете действат като два парчета гладък сатен, плъзгащи се един до друг, позволявайки на белите дробове да се разширяват и свиват, когато дишате без никаква съпротива от лигавицата на гръдната стена.

Причините за плеврит включват:

 • Вирусна инфекция, като грип
 • Бактериална инфекция, като пневмония
 • Гъбична инфекция
 • Автоимунно разстройство, като ревматоиден артрит
 • Някои лекарства
 • Рак на белия дроб близо до плевралната повърхност
 • Фрактура на ребрата
 • Някои наследствени заболявания като сърповидно-клетъчна болест

Симптоми

Признаците и симптомите на плеврита могат да включват:

 • Болка в гърдите – влошаваща се при дишане, кашлица или кихане
 • Недостиг на въздух – когато се опитвате да сведете дишането до минимум
 • Кашлица – само в някои случаи
 • Втрисане – само в някои случаи
 • Болки – болката причинена от плеврит, също може да засегне раменете или гърба.

В някои случаи на плеврит, се натрупва течност в малкото пространство между двата слоя тъкан (плеврално пространство). Това се нарича плеврален излив. Когато има достатъчно количество течност, плевритната болка намалява или изчезва, тъй като двата слоя плеври вече не са в контакт. Голямо количество течност в плевралното пространство може да създаде натиск, като компресира белия дроб до степен, че частично или напълно се срива. Това прави дишането трудно и може да предизвика кашлица.
Течност също може да се зарази с инфекцията. Това се нарича емпием. Емпиема често е придружен от втрисане.

Кога да отидем на лекар

Незабавно се обадете на Вашия лекар, ако при дишане получите необяснима, интензивна болка в гърдите.
Може да имате проблем с белите дробове, сърцето или плеврата или с основно заболяване, за което се нуждаете от незабавна медицинска помощ!

Диагноза

Преди диагностицирането на плеврит се установява медицинската история на пациента, предразполагащи вредни навици като тютюнопушене и т.н. За да се потвърди диагнозата, лекуващият ви лекар първо ще ви прегледа, като обърне специално внимание на белите дробове. Проверява се за признаци на плеврален излив, като внимателно се почуква стената на гърдите. След това се преслушват гърдите със стетоскоп, за да се провери за плеврално триене в възпалените плеврални пластове, които се търкат един в друг по време на дишането.

В зависимост от резултатите от първичния физически преглед и предполагаемата причина за вашия плеврит, лекарят може да препоръча:

 • Рентгенография на гръдния кош – за да се покаже наличието на пневмония, белодробна туберкулоза, белодробна емболия, плеврален излив или раков възел.
 • Кръвни тестове – специфични кръвни тестове могат да се използват за диагностициране на пневмония, белодробна емболия и лупус.
 • Ултразвукова или компютърна томография на гръдния кош – ако вашият лекар подозира за наличието на плеврален излив, ултразвук или скенер на гръдния кош могат да потвърдят за съществуването на джоб с течност в белите дробове.

В зависимост от резултатите от тези предварителни тестове, може да са назначат и допълнителни тестове, с цел потвърждаване на диагнозата. Например, при пациенти със съмнение за белодробна емболия, може да се извърши компютърна томография на белите дробове, за да се потвърди диагнозата. Пациент с потвърден плеврален излив може да изисква диагностична торацентеза, при която някои гръдни течности се отстраняват и изпращат в лаборатория за тестване.

Лечение

Лечението зависи от причината и тежестта на заболяването.

Лекарства за плеврит

Придружаващата болка към плеврита обикновено се третира с аспирин, ибупрофен или нестероидни противовъзпалителни средства. Антибиотици се предписват само, ако възпалението е причинено от бактериална инфекция.

Още за плеврита

След изобретяването на антибиотици плевритът се превръща в по-рядко срещано заболяване. Възпалението трае от няколко дни до 2 седмици и често преминава без лечение. Основният симптом на плеврита е острата, пронизваща болка в гърдите. Болката често се влошава с дишането.
Най-често засегнати са хората на възраст над 65 години, както и тези със съществуващо заболяване. Плеврит могат да получат и хора, които наскоро са претърпели сърдечна операция или травма на гръдния кош.