Posted on Leave a comment

Стартиране на CPAP терапия

Стартиране на cpap терапия за лечение на сънна апнея

Милиони души по света страдат от нарушението на съня наречено „сънна апнея“ – състояние, което спира дишането по време на сън, причинява хъркане и умора през деня. В някои случаи състоянието може дори да представлява заплаха за живота на човека. Съществуват множество лечения на сънната апнея, вариращи от хирургия до упражнения и диета. Въпреки това, един от най-добрите методи за лечение со остава световнопризнатата CPAP терапия.

Какво е CPAP?

Терминът CPAP произлиза от съкращението за „постоянно положително въздушно налягане (Continuous Positive Airway Pressure), поддавано към дихателните пътища. CPAP апаратът поддава непрекъснато, регулирано налягане към дихателните пътища на пациента, поддържайки дихателните му пътища отворени, докато спи. Апаратът се използва предимно за лечение на сънна апнея, но технологията намира приложение и в неонатологичните болнични отделения, лекуващи бронхопулмонарна дисплазия и респираторен дистрес синдром.

Стандартният CPAP апарат е съставен от три части: cpap маска, апарат и тръба, която свързва двете. Това са задължителните компоненти на всеки CPAP – необходими за правилното функциониране на устройството. Маската се поставя плътно върху устата и носа, докато човек спи. Към нея има прикрепени ремъци, направени от неопрен или друг синтетичен материал,  които служат за закрепването й на правилното място, дори когато спящият редовно се вирти в леглото. Апаратът поддава постоянен поток на въздух в тръбата, която от своя страна се влива в маската.

При обструктивната сънна апнея, дихателните пътища се блокират, докато човек спи, а когато спящият с издишването си изкара въздух през блокираните пътища, резултатът е силно хъркане. Ефектът може да бъде изключително неблагоприятен за спящия, както и за всеки, с когото той или тя споделя леглото. За някои от тях хъркането представлява най-големият пробле, което ги стимулира да използват CPAP апарат – защото с подобен специализиран уред третирането на апнеята и нейните симптоми е най-ефективно.

Безопасност и странични ефекти

CPAP апаратите са напълно безопасни и ефективни при лечението на сънна апнея. Въпреки това съществуват няколко риска, които трябва да се вземат под внимание, макар и незначителни. Някои странични ефекти при използването на CPAP включват дразнене на кожата и алергии от контакт с маската. В много малки случи може да се появи запушване на носа, кихане, хрема и изсушаване на устата. Други рядко срещани проблеми са неправилно поставяне на маската, изтичане на въздух от нея или неправилно настроено налягане от CPAP апарата (виж титрация).

Един от най-големите проблеми, с които се сблъскват хората при започването на терапия с CPAP, е шумът. Въпреки че шумът от хъркането спира, някои хора предпочитат да хъркат вместо да слушат звука от CPAP апарата (особено, ако е стар модел, който шуми). Съвременните CPAP апарати обаче са изключително безшумни и издават само меко бръмчене; за разлика от хъркането, което може да се чува и в другата стая. Звукът на апарата за сънна апнея е тих и стабилен, а повечето хора и техните партньори дори го оприличават на звука от морски вълни. Обикновено отнема седмица или повече, за да се привикне напълно към бръмченето и то вече да не се забелязва.

Специални функции на CPAP апаратите

Някои модели предлагат специални функции за допълнителен комфорт. Това може да включва загряване на овлажнителя и компактен размер, позволяващ да пътувате с устройството ви за лечение на сънна апнея. Специалните функции не пречат на ефективността на машината, а в същото време я направят по-удобна за използване. Тъй като лечението на сънна апнея е дългосрочно, е важно да се избере правилното устройство.

Терапия с BiPAP апарат

Терапията с BiPAP апарат е същата като терапията с CPAP. Кой тип устройство е най-подходящ за вас ще прецени вашият лекуващ лекар.

Съществуват много различни модели CPAP апарати. Важно е да намерите правилния за вас, защото от това ще зависи дали ще спите по-добре или не, както и общото ви здравословно състояние.