Изследване за сънна апнея чрез полисомнография

Изследване за сънна апнея: Полисомнография

Kакво представлява полисомнографията?

Полисомнографията е основното изследване, което специалистите по медицина на съня използват за откриване на различни видове болести на съня. То е едно от най-сложните изследвания в медицината, въпреки че за пациента преминава изключително леко и без каквито и да е усложнения. Изследването позволява да се установят почти всички болести на съня, и за това се приема за „златен стандарт” в сомнологията. Чрез нея може да се установи дали пациентът хърка, дали страда от сънна апнея, нарколепсия, скърца със зъби, има пък страда от определен тип парасомния, ходене на сън, REM-поведенческо разстройство, и т.н. Чрез полисомнография, извършена в клинична среда, може също така да се установи дали пациентът проявява периодични движения на долните крайници, както и други видове необичайни активности, докато спи.

Ако сте запознати с полисомнографията и желаете да си запишете час лекар сомнолог, можете да го направите през лентата в дясната част на екрана ви или дирекнто в бутона по-долу.

 

ЗАПАЗЕТЕ ЧАС

Как се извършва изследването за сънна апнея чрез полисомнография?

По време на полисомнография лекар или друг обучен медицински персонал проследява група физиологични сигнали и индикатори чрез специална апаратура в продължение на часовете, в които пациентът спи. Стандартното полисомнографско изследване протича под видеонаблюдение (с камера за нощно виждане) и включва проследяване на следните параметри:

 • мозъчната дейност (електроенцефалограма);
 • движенията на очите (електрооколуграма);
 • мускулния тонус (електромиограма);
 • сърдечната дейност (електрокардиограма);
 • кислорода в кръвта и пулса (пулсоксиметрия);
 • движенията на долните крайници;
 • позицията на тялото;
 • дихателните усилия;
 • дихателния поток;
 • хъркането.

Какво диагностицира полисомнографията?

Полисомнографията дава най-пълна и обективна оценка на количеството и качеството на съня на изследвания пациент. Чрез оценка на различните параметри лекарят може да определи с абсолютноточност кога настъпва и приключва всяка фаза на съня.

В допълнение на това полисомнографията позволява да се установят почти всички болести на съня, и за това се приема за „златен стандарт” в сомнологията. Чрез нея може да се установи дали пациентът хърка, дали скърца със зъби, дали има сънна апнея, дали има нарколепсия, или някакъв вид парасомния – ходене на сън, REM-поведенческо разстройство, и т.н., дали има периодични движения на долните крайници или друг вид необичайни активности докато спи.

 

Изследване за сънна апнея чрез полисомнография.

 

ЗАПАЗЕТЕ ЧАС


Как протича самото изследване?

Когато лекарят назначи полисомнографско изследване на своя пациент, той обичайно уговаря с него удобен ден и час, в който пациентът да постъпи за изследване в лабораторията (често наричан от хората „кабинет за сънна апнея“), което обикновено продължава една нощ. Двамата заедно решават дали е уместно изследваният да носи със себе си своята лична възглавница от вкъщи, ако е свикнал да спи с нея, и дали е необходимо да нанася някакви козметични промени върху себе си, например да подкъси брадата си, в случаите, когато изследваният е мъж.

В деня на изследването за ОСА

В деня на изследването следобедния сън трябва да се избягва. След като лекарят или друг обучен медицински персонал, който е на смяна посрещне пациента той го настанява в стаята, в която ще протече изследването и го оставя да се преоблече и отпусне. Двамата обсъждат началния час на изследването като този час трябва да е максимално близък до обичайния час на лягане, но не трябва да е по-късен от 00:00 часа.

Приблизително 1 час преди уговорения час за лягане започва закачането на датчиците на полисомнографа. Всички датчици се свързват с малко устройство (полисомнограф), което е закачено върху пациента. Това устройство се захранва от собствена батерия и не е свързано с кабели с други устройства, така че изследваният е напълно подвижен през нощта, ако има нужда да ходи до тоалетна или да става от леглото по друга причина.

Полисомнографът интегрира информацията от всички датчици и чрез Bluetooth устройство ги прехвърля в съседна стая, където изследващият персонал на смяна проследява параметрите на съня на пациента.

По време на изследването

По време на изследването изследващият може да влиза в стаята, ако обстоятелствата го налагат, най-често за да закача разместени датчици или да помогне с нещо на пациента. Изследването приключва на сутринта. Персоналът на смяна събужда пациента, разкача датчиците и го оставя да направи сутрешния си тоалет. Следва кратко разяснение на установеното през нощта.

Резултати

Окончателните резултати от полисомнографското изследване обичайно са готови едва след като лекуващият лекар разчете и анализира записа, оформяйки своето заключение.

Полисомнографията като ранна диагностика преди CPAP терапия

В случаите, когато изследваният има сънна апнея, полисомнографията може да протече и по т.нар. модел „split-night”. При този вид полисомнография се повтарят всички гореспоменати стъпки, с тази разлика, че когато има много изразени дихателни нарушения, лекарят събужда пациента след няколко часа сън (диагностична част на нощта) и го закача за CPAP апарат за лечение на сънна апнея (терапевтична част на нощта), проследявайки как тези дихателни нарушения се коригират вследствие на терапията.

Къде се извършва полисомнографско изследване в София

Обичайно изследването за сънна апнея в София се извършва в лаборатория за изследване на съня, в която пациентът трябва да преспи една нощ. В кабинета за сънна апнея на Медицински Център INSPIRO ще ви бъде назначен лекуващ лекар (пулмолог или сомнолог), който ще измери всички важни показатели като мозъчните вълни, мускулния тонус, нивата на кислород в кръвта, сърдечния ритъм, дихателния поток и т.н.

Полисомнографското изследване и резултиращият запис позволяват на лекаря да разграничи и анализира в детайл промените при различните фази на съня, включително NREM и REM.

Какво е REM и не-REM фаза?

Сънят преминава през две основни фази – на лек и на дълбок сън. Фазата, характеризираща се сбързи движения на очите се нарича REM фаза (Rapid eye movement); а фазата без бързи движения на очите (NREM), които се наблюдават и изследват чрез полисомнография.

По време на REM съня мозъчната активност е силна, но само очите и дихателните мускули са активни. Това е фазата, в която сънуваме. При не-REM сънят пък се наблюдава по-слаба мозъчна активност. Човек, който не страда от разстройство на съня превключва между не-REM и REM сън на всеки 90 минути, преминавайки през четири до шест цикъла всяка нощ.

Полисомнографията пряко наблюдава цикъла на съня, заедно с реакциите на тялото към промените в тези цикли, което помага прецизно да се идентифицират всякакви смущения в фазите на съня.

Защо да си направя изследване на сънна апнея?

Полисомнографията е най-надеждният и прецизен метод за диагностициране на нарушения на съня, каквото е сънната апнея.

Какво всъщност представлява сънната апнея?

Сънната апнея е сериозно нарушение на дишането по време на сън. При обструктивната сънна апнея дишането спира за продължително време (до и над 60сек) и се възобновява през цялата нощ. Симптомите на сънна апнея включват:

 • дневна сънливост;
 • силно хъркане;
 • спиране на дишането по време на сън;
 • чести епизоди на несъзнателно събуждане през нощта;
 • неспокоен сън.

 

ВАЖНО: Ако нарушенията като обструктивна и централна сънна апнея не се лекуват, те повишават риска от сърдечни заболявания, високо кръвно налягане и инсулт. Съществува и връзка между нарушенията на съня и повишения риск от инфаркт, диабет, деменция и дори наранявания, свързани с автомобилни злополуки. Сънната апнея е причина №1 за заспиване зад воолана.

Как да се подготвя за полисомнография?

За да се подготвите за полисомнографско изследване, трябва да избягвате употребата на алкохол и кофеин в деня на изследването. Алкохолът и кофеинът могат да повлияят на съня и някои нарушения на съня. Също така трябва да избягвате да приемате успокоителни.

ВАЖНО: Не забравяйте да обсъдите всички лекарства, които приемате с Вашия лекар в Медицински Център INSPIRO. Той или тя ще ви предупредят в случай че трябва да спрете да ги приемате преди изследването.

Процедурата по време на скрининга на съня

По време на изследването в кабинета за сънна апнея специалистите в INSPIRO ще ви поставят върху тялото ви малки сензори, наречени „електроди“. Електродите се поставят на:

 • главата;
 • слепоочията;
 • гръдния кош;
 • краката.

По сензорите има лепкави лепенки, които ги задържат на кожата ви, докато спите. Еластичните колани около гърдите и стомаха ще записват движенията на гърдите и дишането. Малък пулсоксиметър поставен на пръста ви пък ще следи нивото на кислорода в кръвта.

Сензорите се прикрепят към тънки, леки кабели, които изпращат данните ви на компютъра на доктора, извършващ мониторинга. В медицинския ни център в София специалистите ни по медицина на съня ще направят и видеозапис на самото изследване, което ще позволи на вас и вашия лекар да проследите промените в позицията на тялото ви през нощта.

Защо полисомнографията се провежда в болнична среда, a не в къщи?

Макар, че при провеждане на изследване за нарушения на съня може да изпитате известно неудобство, прекарвайки нощта в център за сън, вместо в собственото си легло, полисомнографията е нужно да се проведе в болнична среда, за да има пълноценен ефект от нея. За да достигне точни резултати изследването трябва да се подготви и проведе под контролана опитен специалист, който ще ви наблюдава през цялата нощ. На сутринта лекарят ще премахне сензорите, а вие ще можете да напуснете центъра и да участвате в нормалните си дейности още в същия ден

Какви са рисковете, свързани с полисомнографията?

Полисомнографията е напълно безболезнена и неинванзивна и съответно не крие каквито и да е сериозни рискове за пациента. Можете да изпитате леко дразнене на кожата от лепилото, с което са били прикрепени сензорите към кожата ви, но това е всичко.

Колко бързо се обработват резултатите?

Може да отнеме до два дни, за да получите детайлен анализ на резултатите от вашата полисомнография. Докторът ще събере данните от нощта на вашето изследване и ще разчете компютърната графика, съдържаща данните събрани от различните фази на съня.

След това той ще прегледа тези данни, медицинската Ви история, за да постави диагноза.

 

Полисомнографията може да бъде индикативно изследване за следните състояния (заболявания на съня):

 • сънна апнея или други нарушения на дишането;
 • периодично нарушение на движението на крайниците;
 • други нарушения на движението;
 • припадъци;
 • нарколепсия.

Разчитане на индекса апнея-хипопнея (АХИ)

Данните от изследването ще помогнат на вашия лекар да определииндекса ви на апнея-хипонея (АХИ) – тоест колко пъти сте получили апнеи (спиране на дишането) в рамките на един час сън. Ако индексът показва резултат по-малък от 5, той е в рамките на нормалния. Този резултат, заедно с данните от мозъчните вълни и движението на мускулите, обикновено показва, че нямате сънна апнея.

Ако АХИ резултат е 5 или по-висок се счита за проблематичен. Ето още информация за АХИ индекса:

 • АХИ резултат от 5 до 15 индикира наличие на лека форма на сънна апнея;
 • АХИ резултат от 15 до 30 индикира наличие на умерена форма на сънна апнея;
 • АХИ резултат по-голям от 30 индикира наличие на сериозна форма сънна апнея.

Какво се случва след провеждането на полисомнография?

Ако бъдете диагностицирани със сънна апнея, вашият лекар може да препоръча CPAP терапия с непрекъснато положително налягане в дихателните пътища. Този тип терапия е изключително ефективна при третирането на симптомите на обструктивната сънна апнея и е световно утвърден метод за лечение на нарушението.

CPAP апаратите осигуряват постоянно подаване на въздух към носа или устата ви, докато спите, като по този начин предотвратяват появите на апнеи. Изследването полисомнография в комбинация със CPAP титрация се използват за определяне на оптималнитенастройки на CPAP апарат за вас. Алтернативен начин за справяне със сънната апнея в някои случаи при AHI индекс под 10 е позиционната терапия, която може да доведе до нормализиране на индекса.

Ако получите диагноза за друго нарушение на съня, Вашият лекар ще обсъди с Вас Вашите възможности за лечение.

Полисомнография цени

Изследването обикновено се провежда в болници или в специализирани клиники за сън. Цените за провеждането на полисомнография варират значително в зависимост от мястото където се провежда – болница или клиника. Медицински Център INSPIRO предлага достъпни цени за всички предлагани изследвания, включително за полисомнография, извършвана на място в клиниката ни в гр. София. За повече информация или записване на час, бихте могли да ни позвъните директно на телефоните посочени в сайта.

За да извършите безплатен тест за сънна апнея онлайн, можете да посетите тази страница.