Posted on Leave a comment

Доц. д-р Снежина Лазова: При коклюша е важна ранната диагностика

Доц. д-р Снежина Лазова - детски пулмолог МЦ Инспиро

Бременните жени трябва да бъдат убедени, че ваксината е безопасна. При коклюша е важна ранната диагностика. Това коментира в ефира на Нова телевизия детският пулмолог и педиатър доц. д-р Снежина Лазова.

„Колкото по-рано е започнато лечението, толкова по-добре. При адекватно антибиотично лечение заболелият е заразен до 5 дни от стартиране на антибиотика, нелекуваните продължават да бъдат заразни до две-три седмици, докато продължава симптоматиката”, отбеляза доц. д-р Лазова.

При неваксинираните може да има усложнения както от страна на дихателна система, така и неврологични усложнения. Бактерията Bordetella pertussis отделя токсини, които могат да въздействат върху цялото тяло. Както вече се убедихме, най-уязвими са кърмачетата, при които в годините назад са наблюдавани смъртни изходи след заболяване с бактерията.

При възрастни и неимунизирани, при които се наблюдава тежко протичане, с мъчителни кашлични епизоди предимно нощем, се нарушава значително качеството на живот и  дори може да се стигне до депресии.

Коклюшът е едно предизвикателно заболяване, което е най-дoбре да бъде лекувано навреме; най-вече при хората с атипично протичане, които са на практика източникът на заболяване и сред рисковите групи от най-малките деца. Това са основно тийнейджъри и юноши – по-големите деца в семейството, които са всъщност основният източник на заразяване за по-малките си братя и сестри.

Гледайте цялото интервю с доц. д-р Снежина Лазова в „Здравей, България“ във видеото.