Варианти за медикаментозно лечение на сънна апнея

Медикаментозно лечение

Повечето болести на съня са хронични и лечението им е продължително. Методите, които се използват, често са различни от конвенционалната медикаментозна терапия. Освен с промяна в стила на живот болестите на съня могат да се лекуват с:

  • позиционна терапи
  • когнитивно-поведенческа терапия
  • планирани събуждания
  • обезопасяване на средата за сън
  • носене на слънчеви очила
  • синя светлина и др.

Приложение на медикаментозното лечение в медицината на съня

Медикаментозното лечение на сънна апнея се прилага по-рядко в медицината на съня. С таблетки се лекуват някои от случаите на остра инсомния, хиперосмнии, парасомнии, свързани със съня моторни нарушения, циркадни нарушения на съня и тн.

Мелатонинът е най-популярният медикамент, използван от болните с проблеми със съня. Като молекула той представлява еквивалент на естествения хормон на съня. Мелатонинът се продава в различни формулировки и може да се закупи и без рецепта, но, всъщност, това, което повечето хора не знаят е, че неговото приложение е ограничено най-вече в случаите на циркадни нарушения на съня.

Сънотворните медикаменти са много разпространени в практиката при лечението на различните видове инсомнии. Тяхното основно приложение трябва да бъде в случаите на остра инсомния.

При т.нар. хиперсомнии, при които болният се чувства сънлив през целия ден, често се използват психостимуланти в медикаментозна форма. Най-популярният такъв медикамент е модафинилът. Той се приема от болния най-често през деня, за да се чувства той бодър и работоспособен.

Когато парасомниите като ходене на сън и REM-поведенческото разстройство на съня са опасни за спящия поради риск от нараняване, може да се прилага медикаментозно лечение с бензодиазепини и антидепресанти.

Моторните нарушения на съня като синдромът на неспокойните крака и периодичните движения на крайниците по време на сън се лекуват с медикаменти, които се използват и в лечението на Паркинсоновата болест. Такива са т.нар. допаминови агонисти. Понякога синдромът на неспокойните крака се дължи на недоимък на желязо в организма. В тези случаи лечението включва прием на желязо-съдържащи медикаменти през устата.

Запишете час за преглед и диагностика за сънна апнея в МЦ INSPIRO