Синдром на Пикуик

Някои свързани със съня дихателни проблеми могат да доведат до дихателни проблеми и в будно състояние. Такъв е случаят с т.нар. Синдром на хиповентилация при затлъстяване. По-старото наименование „Пикуик синдром” идва от описанието на персонажа на Чарлс Дикенс Джо дебелото момче, момче с екстремно затлъстяване, което често заспива в най-различни ситуации. От това нарушение на съня страдат хора с болестно затлъстяване, т.е. с индекс на телесна маса (ИТМ) над 30 кг/м2. ИТМ е един от тритре критерия, необходими за поставяне на диагнозата. Той се изчислява лесно. Просто разделяме своето тегло в килограми на своя ръст в метри, повдигнат на квадрат – ИТМ = тегло/ръст в метри на квадрат.

Пример: Ако тежа 100 кг и съм висок 1.80 метра, моят ИТМ ще е 100/1.802 = 100/1.80х1.80 = 100/ 3.24 = 30.86 кг/м2, т.е. аз има защо да се притеснявам, че мога да имам Пикуик синдром.

Болестното затлъстяване

Болестното затлъстяване е глобален проблем. В България от него страдат приблизително 13% от мъжете и 19% от жените. Рискът, който носи нашето тегло за нашето здраве се определя приблизително от ИТМ. Нормално тегло за нашия ръст имаме при ИТМ между 15 и 25 кг/м2. Между 25 и 30 кг/м2 ние вече сме с наднормено тегло. Със затлъстяване се смятат хората с ИТМ над 30 кг/м2, а, когато този индекс е над 40 кг/м2, тогава говорим вече за тежко затлъстяване.

Синдромът на Пиуик се среща при почти 50% от хората с тежко затлъстяване. Той е по-чест при мъжете. Близо 10-15% от болните с обструктивна сънна апнея (ОСА) имат и Пикуик синдром.

Профил на болния с Пикуик синдром

 1. Затлъстяване – ИТМ 30 кг/м2
 2. Наскоро диагностициран със сънна апнея или с оплаквания, характерни за сънна апнея като хъркане, епизоди на спиране на дишането по време на сън и често ставане по малка нужда през нощта
 3. Висока сънливост през деня, заспива в ситуации, в които се налага да бъде буден
 4. Зачервяване на очите, недоспал външен вид
 5. Често се оплаква от главоболие, особено сутрин след събуждане от сън
 6. Оток на краката, повече в областта на подбедриците, по-изразени сутрин след събуждане, но може и през целия ден
 7. Задух при натоварване, ограничение във физическия капацитет

Освен нарушено дишане по време на сън болният с Пикуик синдром има и нарушено дишане в будно състояние. Проблемът с дишането идва от екстремното затлъстяване, което претоварва дихателната мускулатура. Физиологично болният от Пикуик синдром няма проблем с белите си дробове. Белият дроб като орган е като акордеон и това, което „свири” на него е дихателната мускулатура. Когато тя трябва да повдига продължително време едно тегло, което е по-високо от нормалното, тя се изморява и започва по-слабо да обдишва белите дробове. Така в органа не влиза достатъчно въдух при вдишане и не излиза достатъчно въздух при издишане, съответно не влиза достатъчно кислород в кръвтта и не се издиша достатъчно въглероден диоксид от нея. Болният развива т.нар. хронична вентилаторна дихателна недостатъчност.

Диагноза

За де се диагностицира Пикуик синдромът изисква задължително изследване на кръвни-газове (кислород и въглероден диоксид) в артериалната кръв, полисомнография в лабораторни условия както и допълнителни изследвания за изключване на други възможни причини за нарушено дишане в будно състояние като рентгенография на бял дроб и сърце, спирометрия, ехокардиография и тн.

Лечението на болните с Пикуик синдром е сходно с това на болните със сънна апнея, с тази разлика, че болните с Пикуик синдром по-често се нуждаят от BPAP-апарат. BPAP-апаратите се различават от CPAP-апаратите по това, че вкарват дихателен обем в белите дробове и подпомагат гръдното дишане. По този начин те, освен че коригират сънната апнея, която често се среща при Пикуик синдром, облекчават и работата на дихателната мускулатура, която се възстановява с времето, подобрявайки дишането и през деня. Болните с Пикуик синдром трябва да дишат с апарат основно докато спят, но в някои по-тежки случаи това може да се налага и за няколко часа през деня.

Общите мерки за промяна в начина на живот са:

 • избягване на рисковите фактори;
 • спазване на хигиена на съня;
 • редукция на телесното тегло;
 • и лечение на придружаващите болести.

Свалянето на килограми при болните с Пикуик синдром е абсолютно задължително. Значителната редукция на тегло може да нормализира кръвните газове и нарушеното дишане по време на сън, но то трудно се постига без едновременно лечение с PAP-апарат или бариатрична хирургия.

Прогноза

Прогнозата на болните с Пикуик синдром в повечето случаи е добра. При редовно използване на PAP-апарат и редукция на тегло сънливостта изчезва напълно, дишането през деня се подобрява и физическия капацитет се възстановява. Сънят на болния е по-пълноценен, метаболизмът се нормализира, а понякога дори и лечението с апарат само по себе си води до отслабване.

 

Синдром на пикуик


Откъс от » Посмъртните записки на клуба „Пикуик“ – Чарлз Дикенс (Избрани творби в пет тома. Том 1)

„И бог знае как щеше да излее негодуванието си лелята, ако мистър Уордъл не бе несъзнателно променил разговора, като повелително завика Джо.

Дявол да го вземе това момче рече възрастният джентълмен,  пак е заспало.

Много необикновено е това ваше момче – забеляза мистър Пикуик. – Винаги ли така заспива?

– Заспива! Та той винаги е заспал – обясни възрастният джентълмен. – На масата ли прислужва, пращам ли го за нещо, той все спи и хърка.

– Колко странно! – учуди се мистър Пикуик.

– Да, странно е наистина – отвърна възрастният джентълмен, – много се гордея с това момче; в никой случай не бих се разделил с него; той представлява любопитно природно явление!“