хъркане как се лекува

Хъркане

Независимо дали спите с половинката си в отделни стаи отдавна или от съвсем наскоро са започнали да изкарват безсънни нощи, опитвайки се да спят до вас в леглото, вие вероятно сте просто малка част от онези 40% от мъжете или 24% от жените, които раздират тишийната на нощта в спалнята със своето ръмжащо хъркане. „Ти знаеш ли, че хъркаш?” е въпрос, който, чут за първи път, би могъл и да смущава, но след втория път се свиква. А трябва ли да ни тревожи?

За щастие на мнозина, хъркането не се класифицира като болест. То е звук, получаващ се вследствие на вибриране на тъканите на горните дихателни пътища (гърлото и носа) при дишане по време на сън. Най-често се наблюдава при по-възрастни мъже и хора с наднормено тегло. Запушеният нос повишава риска от хъркане, както и приемът на алкохол и тютюнопушенето. При деца пък хъркането най-често се дължи на възпалени сливици.

Хъркащият обичайно не усеща своето „шумно дишане”, докато спи и сънят му е нормален. Хъркането е проблем най-вече в два случая: когато нарушава съня на партньора в леглото и когато се явява като симптом на обструктивна сънна апнея или друг вид нарушение на дишането по време на сън.

Кога да се изследваме?

Като симптом хъркането се среща при 70 до 95% от болните със сънна апнея. По тази причина всеки човек, който хърка шумно, е редно да се изследва за тази болест преди да му бъде назначено лечение, тъй като поведението в случаите, когато има и когато няма нарушено дишане по време на сън е различно. Характерно за хъркането при болните от сънна апнея е периодичното прекъсване на равномерния вибриращ шум от постепенно затихване на дишането до неговото пълно спиране. Тези дихателни паузи могат да продължат десетки секунди. Накрая те винаги се прекъсват от едно дълбоко и силно прохъркване, което води и до временно възстановяване на дишането на спящия.

Подобно на всички видове разстройства на съня, хъркането се изследва чрез полисомнография или с други методи за оценка на дишането по време на сън. Това се налага, за да се установи колко интензивно и шумно е хъркането и най-вече, за да се изключи наличието на друга болест на съня, която може да го предизвиква, тъй като лечението при различните болести е различно.

Лечение

Лечение на хъркането налага, когато то е симптом на друга болест, както и когато е толкова шумно, че смущава съня на партньора. Когато хъркането се дължи на сънна апнея – лечението се извършва с помощта на CPAP апарати. Те подават налягане, което стабилизира горните дихателни пътища и премахва гърления шум. Ако хъркането не е свързано със сънна апнея, то може да се дължи на наличие на структурни промени в носа и гърлото.

Наличието на изкривена носна преграда, хроничен ринит и синузит, увеличен мъжец и сливици и други, могат да предизвикат турбулентно движение на въздуха в горните дихателни пътища , което да доведе до хъркане. Оперативното лечение в тези случаи е основен метод на лечение. Алтернативни методи за коригиране на шумното хъркане включват: спазване на хигиена на съня, редукция на телесното тегло, позиционна терапия, назални клипси, назални ленти, медикаменти за лечение на ринит и синузит, устройства за издърпване на долната челюст напред, специализирани възглавници, матраци и други.