скърцане със зъби

Скърцане със зъби

Какво е бруксизъм (скърцане със зъби)?

В спалнята могат да се чуят най-различни странни звуци през нощта. Един от честите, особено в детска възраст, е т.нар. скърцане със зъби (бруксизъм). То се среща при 14 до 17% от децата, 12% при младежите в училищна възраст, 8% при хората между 20 и 40 годишна възраст и едва при 3% от старите хора.

Редица фактори предразполагат към това да скърцаме със зъби докато спим. Установено е известно генетично предразположение, тъй като има фамилии, в които бруксизмът се среща по-често. Стресът, високото ниво на тревожност, прекомерният прием на кофеинови напитки и тютюнопушенето вечер също могат да го предизвикат.

Скърцането със зъби обичайно започва в детска възраст и изчезва с напредване на възраста. При децата може да се появи още с появата на горните и долни зъби. От нощ на нощ интензитетът на скърцането със зъби може да бъде различен, т.е. някои нощи да е по-често и по-силно, а други – по-рядко и по-слабо.

Болест ли е скърцането със зъби?

Отговорът е: зависи от последствията. Ако скърцането със зъби води до увреждане на зъбите, болка в ставите на долната челюст, главоболие, неспокоен сън и сънливост през деня, то се приема за болест, която трябва да се лекува. В останалите случаи скърцането не се смята за болест и лечение не се налага.

Първичен и вторичен бруксизм

Когато бруксизмът е болестно състояние, той се дели на първичен, т.е. такъв, за който няма установена друга причина, и вторичен, т.е. такъв, който се дължи на друга болест или състояние. Вторичен бруксизъм се наблюдава често при деца с детска церебрална парализа и умствено изоставане. При възрастните различните видове нарушения на дишането по време на сън като сънна апнея и Пикуик синдром са честа причина, както и редица неврологични болести като Болест на Паркинсон, епилепсия, REM-поведенческо разстройство на съня и тн.

Как се диагностицира бруксизма?

 

Диагнозата бруксизъм се поставя чрез полисомнография в лабораторни условия, чрез която се проследява движението и мускулния тонус на дъвкателните мускули по време на сън.

Лечение

Съществуват различни методи за лечение на скърцането със зъби. Оралните протези са широкоразпространени и често се използват. Много различни групи медикаменти са опитвани за лечението на скърцането със зъби по време на сън, но вероятно има повече лекарства, които го предизвикват, отколкото такива, които го лекуват. Антипсихотици, анксиолитици, антидепресанти и антихистамини са само част от тези групи.