хъркане диагностика и лечение в медицински център Инспиро

Хъркане

Независимо дали отдавна спите със съпруга/съпругата си в отделни стаи или приятелите/приятелките ви наскоро са изкарали една безсънна нощ около вас, то вие вероятно сте просто малка част от онези 40% от мъжете или 24% от жените, които раздират тишината на нощта в спалнята със своето ръмжащо хъркане. „Ти знаеш ли, че хъркаш?” е въпрос, който, чут за първи път, смущава, но след втория се свиква. А трябва ли да ни тревожи?

Болест ли е хъркането?

Хъркането не е болест – и слава Богу. То е звук, който се получава по време на сън вследствие на вибриране на тъканите на горните дихателни пътища (гърлото и носа) при дишане. Най-често се наблюдава при по-възрастни мъже и при хора с наднормено тегло. Запушеният нос повишава риска от хъркане. Приемът на алкохол и тютюнопушенето също. При деца хъркането най-често се дължи на възпалени сливици.

Хъркащият обичайно не усеща своето „шумно дишане”, докато спи и сънят му е нормален. Хъркането е проблем най-вече в два случая: когато нарушава съня на партньора в леглото и когато се явява като симптом на обструктивна сънна апнея (ОСА) или друг вид нарушение на дишането по време на сън.

Хъркането и сънната апнея

Хъркането като симптом се среща при 70 до 95% от болните със сънна апнея. По тази причина всеки човек, който хърка шумно, е редно да се изследва за тази болест преди да му бъде назначено лечение, тъй като поведението в случаите, когато има и когато няма нарушено дишане по време на сън е различно. Характерно за хъркането при болните от сънна апнея е периодичното прекъсване на равномерния вибриращ шум от постепенно затихване на дишането до неговото пълно спиране. Тези дихателни паузи могат да продължат десетки секунди. Накрая те винаги се прекъсват от едно дълбоко и силно прохъркване, което води и до временно възстановяване на дишането на спящия.

Хъркането се изследва подобно на всички видове разстройства на съня чрез полисомнография или с други методи за оценка на дишането по време на сън. Това се налага, за да се установи колко интензивно и шумно е хъркането и най-вече – за да се изключи наличието на друга болест на съня, която може да го предизвиква, тъй като лечението при различните болести е различно.

Лечение на хъркане

Лечение на хъркането се налага, когато то е симптом на друга болест и когато е толкова шумно, че смущава съня на хората, които спят около хъркащия. Когато хъркането се дължи на сънна апнея – лечението е с CPAP-апарат. Подаваното налягане стабилизира горните дихателни пътища и премахва гърления шум. Ако хъркането не е свързано със сънна апнея, то може да се дължи на наличие на структурни промени в носа и гърлото. Наличието на изкривена носна преграда, хроничен ринит и синузит, увеличен мъжец и сливици, и други, могат да предизвикат турбулентно движение на въздуха в горните дихателни пътища и хъркане. Оперативното лечение в тези случаи е основен метод на лечение. Алтернативни методи за коригиране на шумното хъркане включват:

  • спазване на хигиена на съня
  • редукция на телесното тегло
  • позиционна терапия
  • назални клипси и назални ленти
  • медикаменти за лечение на ринит и синузит
  • устройства за издърпване на долната челюст напред
  • специализирани възглавници и матраци и други.