Разстройства на съня статия INSPIRO

Други разстройства на съня

Медицината на съня е дял на сомнологията, който изучава болестите на съня. В наши дни различаваме повече от 70 различни болести на съня. Третото издание на международната класификация на болестите на съня ги разделя в 8 групи:

  • инсомнии
  • нарушения на дишането по време на сън
  • хиперсомнии с централен произход
  • парасомнии
  • циркадни нарушения
  • моторни нарушения
  • други нарушения
  • общомедицински и неврологични болести

В тези 8 групи спадат както чести, така и рядко срещани заболявания.

Джетлаг (Jet Lag)

Този често срещан феномен на нашето съвремие представлява всъщност голям проблем за съня като физиологично състояние на организма. Прелитането със самолет през няколко часови зони поставя биологичният часовник в нас под голямо напрежение заради рязката промяна в астрономическото време и свързаните с него природни и социални ритми – навън може да е светло, когато организмът ни е свикнал да спи или да ни се налага да работим, когато всъщност сме свикнали да сме вече под завивките, или обратното. Хората, които изпитват jet lag се оплакват най-често от проблеми със съня, сънливост и умора. Тези симптоми са толкова по-тежки, колкото повече часови зони е прелетял човек. Други важни фактори са: възможността за сън в самолета, излагане на фактори от средата, влияещи на циркадния ритъм, чувствителност към разминаването на биологичния и астрономическия часовник, посоката на полета (полетите на Изток се толерират по-лошо от тези на Запад).

REM поведенческо разстройство на съня

Тази рядка болест се дължи на липсата на характерната за REM съня мускулна атония. При здрави хора по време на съня с бързи очни движения или т.нар. REM-сън спящият човек е като парализиран – неговите мускули са напълно отпуснати и тялото не може да извършва движения. Смята се, че една от причините за това е, че по време на този стадий на съня човек сънува по-често.

При болните от REM-поведенческо разстройство мускулна атония не се наблюдава и мускулният тонус е нормален. Това нарушение води до физическо изиграване на сънищата на спящия (състояние, наречено „онейризъм”), който, движейки се в съответствие с движенията в съня, често има агресивно поведение и може да нарани себе си и околните.

Тази болест на съня се среща рядко. Смята се, че от нея боледуват между 0.38 и 0.50% от населението. По-често това са мъже, на възраст 50 години или по-голяма, с подлежащи неврологични болести – Паркинсонова болест, деменция с телца на Lewi, нарколепсия, мозъчен инсулт, и други.

За поставянето на диагнозата е необходимо да се проведе полисомнография в лабораторни условия под видео наблюдение.

Болест с периодични движения на крайниците

Болестта с периодични движения на крайниците е най-честото моторно нарушения на съня. Тя се характеризира с периодична поява на повтарящи се, стереотипни движения на крайниците (най-често долните) по време на сън, които нарушават качеството на съня и водят до дневна сънливост и умора. Обичайните движения включват свиване на палеца на крака със свиване в коляното, глезене и, понякога – тазобедрената става. Те се повтарят често с точна периодика от приблизително 30-40 секунди. Болният не знае за тях, но близките могат да ги забележат. Единственият начин да се установи това състояние е с полисомнография. По време на изследването движенията могат обективно да се регистрират и да се оцени дали водят до нарушаване на структурата на съня.

Други болести на съня

Човек може да има най-различни, причудливи отклонения, свързани с неговия сън. Сънят е част от физиологията на организма и всяко различно поведение от равномерното и тихо дишане в покой със затворени очи не е нормално докато спим. Ако не чувствате, че спите достатъчно и пълноценно или ако вашите близки и приятели ви казват, че нещо необичайно се случва с вас докато спите, трябва да потърсите консултация със специалист по медицина на съня.