Изследване за инсомния (Актиграфия)

Актиграфията е метод, с който сомнолозите регистрират за продължителни периоди от време каква част от деня сте неактивни. По този начин те правят заключения за вашето прекарано време в леглото, а от там и за вашия ритъм на сън и бодърстване и неговото нарушаване заради инсомния, хиперсомния, болести на биологичния часовник и тн. Изследването се осъществява посредством актиграф. Актриграфът представлява детектор за движение във вид на часовник, който се поставя на ръката, която по-рядко използваме (най-често лявата ръка). Така изследването регистрира периодите от деня, в които не се движим. Най-често това са тези периоди, в които спим.

Освен движение, някои актиграфи могат да регистрират светлина, телесна температура и звук и да позволяват водене на дневник на съня. Съществуват и актиграфи за движение на краката, които се използват в диагностиката на свързаните със съня моторни нарушения.

Актиграфията намира приложение в различни дялове на сомнологията. Освен за установяване на ритъма сън и бодърстване, с което ни дава информация дали спим достатъчно и дали спазваме стриктен график на лягане и ставане, тя може да се използва и за диагностициране на различни видове болести на съня като: инсомния, циркадни нарушения на съня, нарколепсия, ходене на сън и тн.

 

ЗАПАЗЕТЕ ЧАС